Picasso bland bergen

Det är vår andra och första hela dag i Marocco. Marrakech. Människor som rör sig snabbt längs de trånga gatorna, getter, hönor, cyklar, mopeder allting i ett enda virrvarr inne i gränderna
Kontrasten blir så mycket större då vi tar oss utanför stan. Vi ska upp i bergen för att titta på vattenfallen och handla mattor av berberna, det folk som besitter i bergen. Ett av deras motiv på mattorna är en färgglad blandning med mycket mönster i rörelse som kallas Picasso. Mönstret symboliserar vattnets rörelse och bergen. Samverkan mellan berg och vatten är centralt inom feng shui, vattnet det rörliga, aktiva, berget det stabila trygga.
Då vi kommer upp till bergsbyn där vi ska äta vandrar vi en bit uppåt innan vi finner oasen längst upp, en restaurang med takterass. Vi slår oss ner och beställer maten. Äntligen går andningen ner och lugnet infinner sig. Harmoni och en känsla av välbefinnande. Runt omkring de höga berget, det stabila och så sorlet från vattnet som forsar i bergen nedanför.
Anledningen till att den lilla byn blomstrar med restauranger och försäljuning längs de svårtillgängliga stigarna uppåt mot vattenfallet är att chi samlas här. Berget, det stabila och vattnet, det rörliga, aktiva är själva grunden i god feng shui, kontrasterna som stöttar varandra.
Berberna lever nära naturen och använder sig av vad den ger. På vägen stannar vi vid ett ställe som säljer arganolja, ett kooperativ. Vi får se hur kvinnorna maler nötterna som ger den eftertraktade oljan som används både för kosemtiskt bruk, för hår och hud men även i matlagning, Här finns mängder med medicinalprodukter till exempel en olja på apelsinblomma som guiden säger hjälper mot dålig sömn.

Kommentera gärna: