Afrikas röda jord

Vi landar på Marrakech flygplats tisdag förmiddag. Det är behagligt varmt, som en solig dag i juni. Himlen är klart blå och luften frisk. Vi tar en taxi in till staden, vi ska bo innanför murarna i Medinan, den gamla stan med sina labyrintiska gångar. Muren som omger medinan och de flesta av husen är byggda i jordens röda färg. På berbiska betyder Marrakech Guds land. Jorden är röd här. Afrika är jordens land. I feng shui är jorden ett av de fem elementen och i det ständiga flödet ansett som centrum. Allt utgår från jorden och allt utgår från Afrika. Den här resan betyder en nystart för mig. När planet lyfte från Kastrup tänkte jag mig att jag lämnade det gamla bakom mig, det som inte längre ska vara kvar. Allt som jag inte längre vill bära med mig, allt gammalt som tynger. Och jag har bestämt mig för att ta med mig något från Afrikas jord hem, något att ha hemma . En ny energi in i mitt hem som påminner mig om detta, det viktigaste, kärnan, centrum. En ny start.

Kommentera gärna: