"Svart är det nya svarta"

Symbol för yin och yang

"Svart är det nya svarta" skriver DN 2013-01-11 och menar att efter den vita trenden kommer den svarta med helt svarta inredningar. Ulf Klarén, lektor på Konstfack påpekar att man i många latinska länder länge använt sig av svart i inredningen medan vi i Norden har fått stå för det ljusa, vita.

Så synd att inte fler arkitekter, inredare och formgivare vill jobba med oss som förstår principerna för feng shui. Ovanstående handlar om yin och yang. Det är naturligt att välja ljuset i ett land som är mörkt. I ett land som är ljust kan man unna sig mer svärta. Så enkelt är det. Länge förundrades jag över den kalla, blåaktiga belysning som många krogar använder sig av i de latinska länderna. Här hemma eftersträvar vi ljustoner som påminner om lägereldar, varma, mysvärmande. Men också detta är utryck för principen för kontraster, värme söker svalka, kyla söker värme.

Att förstå det komplexa system som de här principerna bygger behöver man utbildning för, lika lång eller längre som en arkitekt.

Synd att de inte oftare väljer att samarbeta med oss som har gedigen utbildning i autentisk feng shui.

Så mycket gott som skulle komma ut av det, förbättrade miljöer för alla privat, och offentligt. Nu hoppas jag på fortsatt samarbete inom vårdsektorn.

Kommentera gärna inlägget: