Brokighet livar upp

Olika rum har olika funktion och ska hanteras därefter. I ett sovrum vill vi ha en lugn atmosfär, medan vi i ett vardagsrum där boende och besökare rör sig hela tiden får vara mer aktivt. I feng shui vill vi ha var sak på sin plats, var funktion i sitt rum! Det är därför det kan bli så rörigt i hus med en öppen planlösning. Allting blandas och det finns ingen avskildhet mellan rum för vila och aktivitet.

Det finns många sätt att ändra rummens uttryck och ett av de enklaste är att göra det med färg och kombinationer av färg (mönster).

En enkel regel att följa är, ju mer enhetlig en miljö ter sig desto lugnare blir den. Det betyder alltså att om du använder en enhetlig färgskala så blir miljön mer vilsam. Om du däremot använder många olika färger och mönster - gör miljön brokig - så aktiverar du miljön. Vilken typ av färger du använder dig av spelar också roll. I ett sovrum passar milda färgtoner bra, ljusa pasteller är lugnare än djupt mättade färgtoner. Den starkt röda färgen är den mest aktivverande av alla.

Låter det logiskt?

Det är grunderna i feng shui!

Tänk i kontraster, tänk i helhet.

Etiketter: färg

Kommentera gärna inlägget: